Är det något du undrar?

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får.

Vanliga frågor och svar för våra hyresgäster

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får. Det kan vara frågor gällande inflyttning till funderingar kring avflyttningsbesiktningen som sker i samband med att du flyttar ut. Är det något som du saknar får du gärna kontakta oss.

Vi på Jana Fastigheter eftersträvar långsiktiga hyresförhållanden och nöjda hyresgäster. Vi har inte något kösystem eller poängsystem utan arbetar efter att våra krav ska vara uppfyllda. Vi förbehåller oss rätten att fritt välja bland våra sökanden.

För att kunna teckna ett hyresavtal med oss har vi som krav att du har en fast inkomst som täcker hyran samt uppehälle för dig och din familj. Vi gör undantag för inkomst om du är student på högskolan och istället har en borgenär. Vi godkänner inga betalningsanmärkningar eller något skuldsaldo. Vi vill även att ni som ska bo i lägenheten är ett rimligt antal personer i förhållande till lägenhetens storlek.


Du har tillträde till din nya lägenhet kl. 12.00 den dag hyresavtalet börjar gälla. Inträffar denna dag en lördag, söndag eller helgdag så är det nästkommande vardag som gäller. Nycklar kvitteras ut på Jana Fastigheters kontor på Hamngatan 9. Glöm inte att ta med legitimation.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret på ditt hyresavtal.


Hyran skall betalas i förskott, senast sista vardagen före varje kalendermånads början. Vi skickar ut hyrorna kvartalsvis så du får hyresavier för tre månader varje gång. Hyresavierna skickas ut till den mejladress du har registrerad hos oss. Hittar du inte dina avier kan du alltid logga in på "Mina sidor" och se dina avier där. Vill du inte betala dina avier manuellt kan du anmäla att du vill ha autogiro - då drar vi hyran automatiskt den siste i varje månad. Detta anmäler du hos din internetbank. Tänk på att vi har många olika bolag så det är det bolaget/hyresvärden som står på ditt hyreskontrakt som du ska söka efter. Vill du skicka in en manuell blankett om autogiro till oss så hittar du blanketten här på vår hemsida under kontakt och blanketter. Blanketten kan du sedan mejla ifylld till oss eller skicka via post.


Felanmälan skall i första hand göras via "Mina sidor" - då hamnar den direkt hos våra fastighetsskötare. Där kan du även följa din felanmälan och lägga in kommentarer. Det går även bra att ringa våra fastighetsskötare vid frågor.

Våra fastighetsskötare finns tillgängliga måndag-fredag kl.07.00-16.00. (Vid högtider/helgdagar kan ändring av tider ske.)

Vid akuta ärenden kvällar och helger ringer ni samma nummer som till våra fastighetsskötare men då kopplas numret till PART Fastighetsförvaltnings jour. Dem tar endast emot akuta ärenden som inte kan vänta till nästkommande vardag.

Fastighetsskötare: 035-12 91 80

OBS Är du boende på Köpmansgatan 2, 2A eller 2B gäller följande:

- Akuta felanmälningar måndag - torsdag efter kl.16.00 - våra egna fastighetsskötare 035-12 91 80

- Akuta felanmälningar helger och röda dagar - Crendo 035-15 24 89

 

Bor du i en lägenhet där vi har kollektivt avtal via TELIA och du har problem med din tv-box eller router? Ring TELIA för att felanmäla på 020-20 20 70

Vid felanmälan av hiss ringer du fastighetsskötarna måndag-fredag. Under helgen lördag-söndag samt röda dagar hänvisar vi till KONES hissjour 0771-50 00 00.

Har du skadedjur i din lägenhet? Kontakta Rentokil/Nomor 0771-122 300 och uppge din adress samt att du bor hos Jana Fastigheter.


Alla våra fastigheter har hantering av hushållssopor/restavfall och matavfall, matavfallet slängs i gröna påsar i bruna kärl. I dem flesta av våra fastigheter finns även möjlighet till annan sortering såsom papperförpackningar, glas, plast, metall etc.

Tänk på att sortera rätt i kärlen som finns. Tänk även på att pappersförpackningar ska plattas till innan dem slängs, glasburkar ska sköljas ur och att ingenting får lämnas på golvet i våra miljöhus. Allt som inte kan sorteras i våra miljöhus måste du som hyresgäst själv ta hand om - antingen lämnar du det på en återvinningsstation eller kör det till en av kommunens återvinnningscentraler.

Följs inte rutinerna i våra miljöhus kan Halmstad Energi- och Miljö vägra att tömma kärlen eller ställa ut böter, så det är viktigt att vi alla hjälps åt att hålla ordning och följa sorteringen i våra miljöhus.

 


Vi tänker på miljön och vi vill att alla ska ha möjlighet att boka tvättid, därför har du som hyresgäst ett visst antal tvättider varje månad.

Tvättid bokar du med din tagg på den digitala bokningstavlan som sitter utanför våra tvättstugor.

Tänk på att städa tvättstugan ordentligt efter dig, ordningsregler och städtips finns uppsatt i alla våra tvättstugor.

Respektera de tvättider som gäller, kommer du efter din tvättid gått ut så har du inte längre behörighet till att komma in i tvättstugan.


I hyreslagen uttrycks:

"När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de skäligen bör tålas (störningar i boendet). Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten".

Med det innebär att du som hyresgäst under inga omständigheter, varken dag eller natt, får störa dina grannar. Speciellt kvälls- och nattetid behöver man visa särskild hänsyn och undvika att ljud från lägenheten stör kringboende grannar. Som boende i en hyresfastighet måste du däremot acceptera att du under en viss tid av dygnet hör dina grannar och att "vardagsljud" från kringboende grannar (som t.ex. ljud från en dammsugare, tvättmaskin eller lekande barn) är helt normalt.

Vad gör jag om grannarna stör? Tag i första hand kontakt med din störande granne och tala om att du blir störd. Grannen kanske själv inte är medveten om att han/hon stör dig. Om grannen mot förmodan ej upphör med sitt störande, skall du kontakta oss. Vi försöker då gemensamt lösa problemet. Att få klagomål är allvarligt och en störande hyresgäst riskerar att förlora rätten till sin lägenhet. Vid problem som är svåra att lösa är det viktigt att du som blivit störd antecknar vem som stör dig samt tidpunkter för störningarna. Om ärendet inte kan lösas genom oss, så lämnar vi det vidare till Hyresnämnden.

Förekommer störningar kvälls- och/eller nattetid ska du kontakta vår fastighets-/störningsjour. AVARN 035-280 21 00.

Vid utryckning av störningsjour blir störande hyresgäst debiterad för kostnad av utryckning!


Jana Fastigheter förmedlar inga interna eller externa lägenhetsbyten. Om du på egen hand hittar ett bytesobjekt skall blanketten för ansökan om lägenhetsbyte fyllas i och antingen mejlas eller skickas in till oss. För att kunna ansöka om ett lägenhetsbyte krävs det att du bott i din nuvarande lägenhet under minst 2 år. Det krävs även att du har ett beaktansvärt skäl för bytet som t.ex. ändrade familjeförhållanden.

Handläggningstid för lägenhetsbyte är ca 4 veckor från att komplett ansökan finns hos oss.

Bor du hos oss idag och vill söka en annan lägenhet inom Janas bestånd? Då registrerar du dig som lägenhetssökande på vår hemsida och söker sen de eller dem lägenheterna som ligger utannonserade och som du är intresserad av. Vi har som krav att du ska ha bott i din nuvarande lägenhet under minst 2 år innan vi godkänner ett byte. Glöm inte att ange skälet till varför du vill byta lägenhet.


Om du vill hyra ut din lägenhet i andrahand krävs det att du har beaktansvärda skäl till att hyra ut din lägenhet samt att uthyrningen av godkänd av oss. Du måste därmed lämna in en ansökan om andrahandsuthyrning till oss. Beaktansvärda skäl kan t.ex vara studier eller tidsbestämt arbete på annan ort. Att provbo tillsammans med någon du inte tidigare bott tillsammans med anses också som en godkänd anledning att hyra ut i andrahand (dock max under 1 års tid). Om du hyr ut i andrahand utan godkännande riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt då olovlig andrahandsuthyrning är uppsägningsgrundande. Observera att en andrahandshyregsäst aldrig har rätt att ta över lägenhetskontraktet om förstahandshyregsästen väljer att inte flytta tillbaka.

Tänk på att vid en andrahandsuthyrning är det du som förstahandshyresgäst som ansvarar för lägenheten och att hyran betalas i tid. Om grannar störs av andrahandshyresgästen kan du som förstahandshyresgäst bli uppsagd. Vid en andrahandsuthyrning ska du alltid skriva ett avtal om andrahandsuthyrning med din hyresgäst där det bl.a står hur hyran mellan er ska betalas, uppsägningstid och ev inventarielista. Blankett för andrahandskontrakt och inventarielista kan skrivas ut både från Hyresgästföreningens- och Fastighetsägarnas hemsida.

Du som är inneboende eller hyr i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entren om det finns en sådan.


En uppsägning skall alltid signeras skriftligen eller med Mobilt bankID. Smidigast säger du upp din lägenhet eller bilplats via "Mina sidor" och signerar den därmed med Mobilt bankID. Har du ett äldre kontrakt finns även möjlighet att sgnera uppsägningen skriftligen längst ner på baksidan. Det går bra att lämna in uppsägningen personligen under våra öppettider eller att skicka den till Jana Fastigheter, Hamngatan 9, 302 43 Halmstad. 

Uppsägningstiden är tre månader och gäller från kommande månadskifte och tre månader framåt.

Vi skickar alltid ut en uppsägningsbekräftelse via mejl eller post tillsammans med lite avflyttningsinfo samt tips inför avflyttningsbesiktningen.


Avflyttningsbesiktning bokar du via kontoret genom att ringa 035-12 91 00 eller mejla oss på info@jana-fastigheter.se. Boka gärna din tid i god tid innan. 

Vid besiktningen skall lägenheten vara noggrant städad och rengjord. Glöm ej balkong och förrådsutrymmen. Tänk på att en flyttstädning är väldigt omfattande och det krävs en ordentlig arbetsinsats och mycket tid för att städningen ska bli godkänd vid en besiktning. Kontakta gärna en städfirma för att utföra flyttstädningen åt dig, de lämnar ofta garanti på städningen om det skulle vara anmärkningar vid besiktningen. Här på vår hemsida, under kontakt och blanketter, hittar du både tips inför avflyttningsbesiktningen samt en checklista till städningen.

Tänk på att lämna kvar allt som tillhör lägenheten, t.ex. tv-box, hatthylla och instruktionsböcker.

Är avflyttningsbesiktningen godkänd tar vi gärna dina lägenhetsnycklar och taggar direkt på plats vid besiktningen. Har du städanmärkningar som behöver åtgärdas får du lämna in nycklarna i efterhand på vårt kontor, dem ska vara inlämnade senast kl.12.00 på avflyttningsdagen.

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se) mot en avgift.

Skulle du inte fullgöra någon av skyldigheterna enligt ovan kommer vi att debitera dig för motsvarande kostnader.


Lediga lokaler

Letar du efter nytt kontor, affärslokal eller kanske en parkeringsplats? Här hittar du våra lediga lokaler.

För våra hyresgäster

Hitta svar på de vanligaste frågorna. Det kan vara frågor gällande inflyttning till funderingar kring slutstäd.

Lediga lägenheter

Söker du ny lägenhet i Halmstad? Här hittar du våra lediga lägenheter.

Fastigheter i Halmstad och Hyltebruk

Våra fastigheter

Fastigheter i Halmstad och Hyltebruk

Jana Fastigheter äger och förvaltar ett antal hyreslägenheter, industrilokaler, lagerlokaler, kontor och butikslokaler.

Se våra fastigheter

Söker du lägenhet, lokal eller parkering i Halmstad?

Vi äger och förvaltar hyresrätter, parkeringsplatser, lokaler för industri - lager - butik och kontor i Halmstad och Hyltebruk.
Se vad som är ledigt